Czeeść! Kurczę, ale dawno mnie tu nie było!
Trochę zaniedbałam bloga, ale obiecuję poprawę!Pojawi się duuuuużo nowości! Dużo motywacji i jeszcze więcej inspiracji!Dzisiaj muszę pochwalić się Wam moim kolejnym przepisem na
FIT CIASTO MARCHEWKOWE.
Ostatnio na mojego facebooka (KLIKNIJ TUTAJ) dodałam inny przepis na
fit ciacho marchewkowe ale szczerze mówiąc sama już nie wiem, który jest pyszniejszy <3Ciasto te możecie jest BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA!
Składniki:
- 4 jajka
- 1/4 szklanki ksylitolu
- 2 łyżki oleju kokosowego (w postaci stałej)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 90g mąki gryczanej
- garść suszonej żurawiny
- garść orzechów włoskich
- 7 marchewek (starte na drobnych oczkach)
- 5 sztuk daktyliWykonanie:
1. Nastawiam piekarnik na 180stopni.
2. Blachę (keksówkę) smaruję margaryną (żeby się lepiej papier trzymał) i
wykładam papierem do pieczenia.
3. Oddzielam białka od żółtek. Białka miksuję na sztywną pianę.
- 7 marchewek (starte na drobnych oczkach)
- 5 sztuk daktyliWykonanie:
1. Nastawiam piekarnik na 180stopni.
2. Blachę (keksówkę) smaruję margaryną (żeby się lepiej papier trzymał) i
wykładam papierem do pieczenia.
3. Oddzielam białka od żółtek. Białka miksuję na sztywną pianę.
4. Do ubitych białek dodaję ksylitol - miksuję.
5 . W małej miseczce mieszam żółtka z olejem (jeśli olej ma postać stałą,
dwie łyżki oleju dajemy do kubka i wstawiamy do mikrofalówki na ok 20 sekund aż
olej zmieni się w postać płynną)
olej zmieni się w postać płynną)
6. Do wymieszanych jajek z olejem dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. - mieszam
7. Masę jajeczną wrzucam do ubitych białek i wszystko łączę mikserem.
8.. Dodaję startą na drobnych oczkach marchewkę, pokrojone drobno daktyle,
żurawinę i orzechy. - WSZYSTKO RAZEM MIESZAM
9. Wylewam na blachę, wkładam do piekarnika i piekę przez ok 45 min.10. Po upieczeniu i ostygnięciu robię polewę: serek biały naturalny + łyżka miodu
11. Dwie garści migdałów prażę na suchej patelni posypuję na serek.
żurawinę i orzechy. - WSZYSTKO RAZEM MIESZAM
9. Wylewam na blachę, wkładam do piekarnika i piekę przez ok 45 min.10. Po upieczeniu i ostygnięciu robię polewę: serek biały naturalny + łyżka miodu
11. Dwie garści migdałów prażę na suchej patelni posypuję na serek.
Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, rozpływa się w ustach, no jest po prostu IDEALNE, serio :)
Jaką inną mąkę można użyć? Mam orkiszowa,żytnia i pelnoziarnista ��
OdpowiedzUsuńa można czymś zastąpić olej kokosowy?? :(
OdpowiedzUsuńmyślę, że każda będzie okej ;)
OdpowiedzUsuńoliwą z oliwek, ale najlepszą opcją będzie olej kokosowy.
OdpowiedzUsuńw biedronce kupisz go za 8 zł ewentualnie zamów sobie na www.ekorein.pl :)
a jakie wymiary blaszki? (bo nie mam keksówki) i na ile stopni piec?
OdpowiedzUsuńJakiego dokładnie serka użyłas? ;)
OdpowiedzUsuńcoś koło 15x20 :D
OdpowiedzUsuńmasz na pewno taką blaszkę! :)
serek naturalny Tutti Frutti z biedronki,coś takiego ;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Muszę spróbować ♥
OdpowiedzUsuńxaniell.blogspot.com
Wygląda super!
OdpowiedzUsuńFajnie by było jakbyś więcej pisała na blogu bo dobrze się czyta :)
7 marchewek to znaczy ile właściwie?
OdpowiedzUsuńTwoje ciasto nie tylko wygląda świetnie, ale ma genialny skład :)
OdpowiedzUsuń>foxydiet<
Pięknie wygląda, niestety nie lubię marchewki, ale zrobię dla chłopaka na pewno się ucieszy :)
OdpowiedzUsuńhttp://aniaanaa.blogspot.com/
O pyszności! <333 Kiedyś wypróbuję! | sznuraskowo.blogspot.com
OdpowiedzUsuńJak to przepysznie wyglada ♥
OdpowiedzUsuńZapraszam!
http://h3h3paulaa.blogspot.com/
Szkoda, że nie mam piekarnika :D Bo chętnie wypróbowałabym ten przepis :)
OdpowiedzUsuń