środa, 2 marca 2016

Fit ciasto marchewkowe z bakaliami


Czeeść! Kurczę, ale dawno mnie tu nie było!
Trochę zaniedbałam bloga, ale obiecuję poprawę!
Pojawi się duuuuużo nowości! Dużo motywacji i jeszcze więcej inspiracji!Dzisiaj muszę pochwalić się Wam moim kolejnym przepisem na

FIT CIASTO MARCHEWKOWE.
Ostatnio na mojego facebooka (KLIKNIJ TUTAJ) dodałam inny przepis na
fit ciacho marchewkowe ale szczerze mówiąc sama już nie wiem, który jest pyszniejszy <3Ciasto te możecie jest BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA!


Składniki:

- 4 jajka
- 1/4 szklanki ksylitolu
- 2 łyżki oleju kokosowego (w postaci stałej)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 90g mąki gryczanej
- garść suszonej żurawiny


- garść orzechów włoskich
- 7 marchewek (starte na drobnych oczkach)
- 5 sztuk daktyli
Wykonanie:
1. Nastawiam piekarnik na 180stopni.
2. Blachę (keksówkę) smaruję margaryną (żeby się lepiej papier trzymał) i
wykładam papierem do pieczenia.
3. Oddzielam białka od żółtek. Białka miksuję na sztywną pianę.

4. Do ubitych białek dodaję ksylitol - miksuję.

5 . W małej miseczce mieszam żółtka z  olejem (jeśli olej ma postać stałą, 

dwie łyżki oleju dajemy do kubka i wstawiamy do mikrofalówki na ok 20 sekund aż
olej zmieni się w postać płynną)

6.  Do wymieszanych jajek z olejem dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. - mieszam

7. Masę jajeczną wrzucam do ubitych białek i wszystko łączę mikserem.

8.. Dodaję startą na drobnych oczkach marchewkę, pokrojone drobno daktyle,
żurawinę i orzechy. - WSZYSTKO RAZEM MIESZAM
9. Wylewam na blachę, wkładam do piekarnika i piekę przez ok 45 min.
10. Po upieczeniu i ostygnięciu robię polewę: serek biały naturalny + łyżka miodu
11. Dwie garści migdałów prażę na suchej patelni  posypuję na serek.




 
Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, rozpływa się w ustach, no jest po prostu IDEALNE, serio :)



16 komentarzy:

  1. Jaką inną mąkę można użyć? Mam orkiszowa,żytnia i pelnoziarnista ��

    OdpowiedzUsuń
  2. a można czymś zastąpić olej kokosowy?? :(

    OdpowiedzUsuń
  3. myślę, że każda będzie okej ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. oliwą z oliwek, ale najlepszą opcją będzie olej kokosowy.
    w biedronce kupisz go za 8 zł ewentualnie zamów sobie na www.ekorein.pl :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a jakie wymiary blaszki? (bo nie mam keksówki) i na ile stopni piec?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakiego dokładnie serka użyłas? ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. coś koło 15x20 :D
    masz na pewno taką blaszkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. serek naturalny Tutti Frutti z biedronki,coś takiego ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie! Muszę spróbować ♥

    xaniell.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda super!
    Fajnie by było jakbyś więcej pisała na blogu bo dobrze się czyta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. 7 marchewek to znaczy ile właściwie?

    OdpowiedzUsuń
  12. Twoje ciasto nie tylko wygląda świetnie, ale ma genialny skład :)
    >foxydiet<

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie wygląda, niestety nie lubię marchewki, ale zrobię dla chłopaka na pewno się ucieszy :)
    http://aniaanaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. O pyszności! <333 Kiedyś wypróbuję! | sznuraskowo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak to przepysznie wyglada ♥
    Zapraszam!
    http://h3h3paulaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. Szkoda, że nie mam piekarnika :D Bo chętnie wypróbowałabym ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń