piątek, 2 maja 2014

Pierogi ruskie

Składniki na ciasto:
- 1,5 kg mąki pszennej
- 4 jajka
- letnia woda (ile zabierze)
- sól

Składniki na farsz:
- 1 kg twarogu białego chudego
- 1 kg ziemniaków
- 3-4 cebule
- sól, pieprz, vegeta

Wykonanie:
CIASTO: Mąkę, jajka i sól łączymy ze sobą, dodajemy letnią wodę i zagniatamy
do tej pory aż wyrobi się miękkie, gładkie ciasto.

FARSZ: Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oliwie. W misce przez praskę przeciskamy kg twarogu i kg UGOTOWANYCH ziemniaków. Dodajemy do tego naszą usmażoną wcześniej cebulkę.
Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i vegetą.




Ciasto wałkujemy bardzo cienko, po czym wycinamy kółka (szklanką), nakładamy farsz, zalepiamy i gotujemy :)

Z CZYM PODAĆ?
Ja podsmażyłam cebulkę dodając margarynę i vegetę :)

Smacznego!!!!! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz