niedziela, 16 marca 2014

Zapiekanka z mięsem i cukinią

Składniki:
 200g makaronu pełnoziarnistego świderki
- pół opakowania mięsa mielonego z szynki
- 1/2 cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- jedna kulka mozarelli
- przyprawa typu "vegeta"
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie
- bazylia

Wykonanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odsączamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso podsmażamy wraz z posiekanym czosnkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Cukinię kroimy w plasterki, lekko podsmażamy, pod koniec dodając pomidory, przyprawiamy do smaku. Mięso mieszamy z warzywami, wykładamy na makaron, na wierzch kładziemy plasterki mozzarelli, posypujemy ziołami prowansalskimi.

Pieczemy ok. 15-20 min.w 180 stopniach.




2 komentarze:

  1. a co z vegetą ?

    OdpowiedzUsuń
  2. "Cukinię kroimy w plasterki, lekko podsmażamy, pod koniec dodając pomidory, przyprawiamy do smaku." - pod słowem "przyprawiamy" kryje się między innymi słowo vegeta :)

    OdpowiedzUsuń