środa, 5 marca 2014

Dietetyczne Pancakes'y

Dzisiaj na kolację przyrządziłam przepyszne, dietetyczne i lekkie pancakes'y.
Najlepiej smakują na ciepło. Taka porcyjka jak poniżej widzicie na talerzu
zapełni Wasze brzuszki na baaaaardzo długo :)

Składniki:

- jeden duży banan
- łyżka cukru brązowego
- 3 łyżki płatków owsianych
- jedno jajko
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szczypty soli

- oliwa (do smażenia)

Wykonanie:


Płatki owsiane zalać 1/3 szklanki wrzącej wody i odstawić (pod przykryciem) aż napęcznieje.
Podczas gdy owsianka będzie pęcznieć, do miski wrzucić banana

i dobrze go rozgnieść widelcem. Do takiego banana dodajemy łyżkę cukru brązowego, wbijamy jajko, 3 łyżki mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół szczypty soli oraz napęczniałe płatki owsiane. Wszystko razem mieszamy (nie miksujemy!) do momentu aż konsystencja będzie dość gładka I takie oto ciasto, nabierając porcjami kładziemy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy lub oleju. Jeśli ktoś posiada teflonową patelnię, nie musi używać tłuszczu do smażenia.

Tak upieczone pancakes'y podajemy z prażonymi jabłkami
Moje wyszły tak:
(niestety nie miałam przy sobie mojego aparatu...)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz