wtorek, 8 listopada 2016

Jaglana szarlotka z cynamonem


Składniki (na blaszkę od tarty):

- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki żytniej
- 2 duże jajka
- 6 sporych jabłek
- miód
- łyżeczka cynamonu
- wiórki kokosowe



Wykonanie:


 Kaszę jaglaną gotujemy wg opakowania - odsączamy z wody, studzimy.

Do kaszy dodajemy mąkę, jajka - mieszamy łyżką do połączenia wszystkich składników.
Dosładzamy ciasto miodem - wg uznania.
Jabłka obieramy, trzemy na grubych oczkach, dodajemy cynamon - mieszamy.

Na blaszkę kładziemy połowę ciasta, na to jabłka i na jabłka drugą część ciasta.

Wierzch posypujemy dużą ilością wiórek kokosowych.


Pieczemy około 30-35 minut w 180 stopniach.