Składniki (na blaszkę od tarty):
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki żytniej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki żytniej
- 2 duże jajka
- 6 sporych jabłek
- miód
- 6 sporych jabłek
- miód
- łyżeczka cynamonu
- wiórki kokosowe
Wykonanie:
Kaszę jaglaną gotujemy wg opakowania - odsączamy z wody, studzimy.
Do kaszy dodajemy mąkę, jajka - mieszamy łyżką do połączenia wszystkich składników.
Dosładzamy ciasto miodem - wg uznania.
Jabłka obieramy, trzemy na grubych oczkach, dodajemy cynamon - mieszamy.
Dosładzamy ciasto miodem - wg uznania.
Jabłka obieramy, trzemy na grubych oczkach, dodajemy cynamon - mieszamy.
Na blaszkę kładziemy połowę ciasta, na to jabłka i na jabłka drugą część ciasta.
Wierzch posypujemy dużą ilością wiórek kokosowych.
Pieczemy około 30-35 minut w 180 stopniach.