czwartek, 30 kwietnia 2015

Kurczak Curry

Obiad, w którym zakochałam się od pierwszego.. zjedzenia :)

do tej pory robiłam taką wersję z jogurtem naturalnym, ale ta wersja poniżej
jest zdecydowanie lepsza i smaczniejsza.

Przepis podaję na ok 4 porcji.

Co będziemy potrzebowali?
- 4 woreczki ryżu (u mnie ryż paraboiled)
- 1 duża cebula
- 2 duże piersi z kurczaka
- 1 całe opakowanie przyprawy curry (u mnie Kamis)
- rukola
- odrobinę przegotowanej wody
- oliwa z oliwek

Jak przygotować?
Cebulę kroimy w półksiężyce i smażymy na 2 łyżkach oliwy z olewek (na wolnym ogniu)
W tym czasie, myjemy i kroimy kurczaka w kostkę, następnie sypiemy całe opakowanie
przyprawy curry i czekamy żeby "się przegryzło"
Do podsmażonej cebulki dodajemy naszego kurczaka i całość smażymy.
Kiedy wszystko jest ładnie podsmażone dolewamy ok pół literatki wody.
Ryż gotujemy w lekko posolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Ugotowany ryż dodajemy do naszego kurczaka curry :) całość mieszamy.


Smaaaaaaaaaaacznego! :)



niedziela, 26 kwietnia 2015

Jaglanka na słodko - śniadanie idealne




WITAJCIE! 

Tym razem wrzucam przepis na pyszne śniadanie!
Coś innego niż zwykłe kanapki, które po jakimś czasie rzeczywiście się nudzą.
Jeśli macie chwilę wolnego, to zabierzcie się za to cudo, które jest mega zdrowe oraz
sprawi, że Wasze brzuszki będą "pełne" na długo.
Nie mówię już o tym, że całość jest przepyszna! :)
Zresztą.... sami spróbujcie! :)

Składniki: (porcja dla jednej osoby)
- 300 ml mleka 1.5%
- ok 6 łyżek płatków jaglanych
- pół łyżeczki miodu
- owoce (wg uznania)

Wykonanie:
Zagotować 300ml mleka, powoli wsypać płatki jaglane ciągle mieszając,
gotować na małym ogniu ok 3-4 min od czasu do czasu mieszając.
Gotową jaglankę wlewamy do miseczki i podajemy z ulubionymi owocami.

SMACZNEGO !!! :)



poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Pomysł na obiad "w 5 minut"

Hej!

Wrzucam na szybko przepis na przepyszny, szybki, dietetyczny obiad!
Ostatnio zrobiłam taką mieszankę i od tej pory jest moim numerem jeden!

(przepis na dwie porcje)

Co potrzebujemy?

- dwie szklanki (250ml) makaronu pełnoziarnistego
- jedna duża cebula
- łyżka siemienia lnianego
- kiełki (garść)
- pół papryki
- 5-6 kwiatuszków brokuła
- jedna duża pierś z kurczaka
- oliwa z oliwek (albo olej lniany)
- przyprawy

Jak wykonać? Nic prostszego! :)

1. Gotujemy makaron al'dente
2. cebule kroimy w półksiężyce i smażymy na łyżce oliwy z oliwek dodając pół łyżeczki vegety
3. W tym czasie kroimy kurczaka w kostkę i posypujemy przyprawą do gyrosa
4. Gotujemy brokuła w lekko posolonej wodzie
5. Do usmażonej cebulki dodajemy kurczaka i wszystko smażymy razem
6. Odcedzamy makaron (odcedzony zostawiamy w garnku)
7. Dodajemy pokrojoną w plasterki paprykę, ugotowanego brokuła oraz
naszego kurczaka z cebulką
8. Do naszego garnka wrzucamy także siemię lniane oraz kiełki
9. Mieszamy wszystko razem
10. ZAJADAMY !!!! :)

Takie proste a taaaakie smaczne !!! :)



niedziela, 12 kwietnia 2015

Koktajl szpinakowo-bananowy

Cześć! :)

Jeśli nigdy nie jadłaś/jadłeś tego zielonego cudeńka jakim jest SZPINAK -
najwyższa pora, żeby spróbować!
Uwielbiam połączenie szpinaku i banana.
Koktajl ten doskonale oczyszcza, usuwa toksyny z organizmu i dostarcza wieeele witamin!
Samo zdrowie! Można go pić jako dodatek do śniadania, posłuży jako drugie śniadanie
albo sprawdzi się idealnie po treningu! :)

W przepisie podaję mrożony szpinak (w upalne dni jest WYBAWIENIEM!)
często sięgam także po świeży szpinak, nie ma różnicy :)

Składniki:
- ok 10 kostek mrożonego szpinaku (w Biedronce 400g za 2,50zł)
- 2 DOJRZAŁE banany!

- 200ml wody mineralnej niegazowanej

- siemię lniane

Wykonanie:
Szpinak, banany i wodę - blendujemy
Na koniec posypujemy siemieniem lnianym. (można odpuścić)

GOTOWE!






Jeśli macie do mnie jakieś pytania zapraszam  - www.ask.fm/szarpienerwy
zapraszam także na mojego instagrama! :) - www.instagram.com/monika.jaskula

środa, 8 kwietnia 2015

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Cześć :)
Tym razem naleśniki ze szpinakiem i fetą. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Co potrzebujemy?

Składniki na ciasto:
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej (może być żytnia albo orkiszowa)
- szklanka mleka 1.5%
- 2 średnie jajka

- szczypta soli

Składniki na farsz:
- 220g mrożonego szpinaku
- 100g sera typu: feta
- łyżeczka prawdziwego masła
- sól, pieprz, szczypta vegety

Wykonanie:
Składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Smażymy naleśniki na oliwie z oliwek.
Jeśli posiadacie patelnię teflonową, można smażyć bez oliwy.

Na patelni roztapiamy łyżeczkę masła. Wrzucamy zamrożony szpinak i smażymy
aż do momentu "wytopienia się" wody :) W tym czasie kroimy fetę na drobną kostkę i
wrzucamy do podgrzanego szpinaku.  Doprawiamy przyprawami do smaku.
Następnie nakładamy farsz do naleśników i całość możemy jeszcze podpiec na patelni z obu stron.

Ja podałam jeszcze z pomidorem malinowym :)
Niestety(stety) naleśniki są tak zapychające, że zdołałam zjeść tylko jednego z nich :)
a byłam taaaaaka głodna :)

Róbcie, pieczcie i próbujcie ! :)
Smacznego! :)



z podanych składników wychodzi ok 4-5 naleśników :)

Jeśli macie jakieś pytania zapraszam na -> (klik) www.ask.fm/szarpienerwy
oraz zapraszam na mojego instagrama -> (klik) www.instagram.com/monika.jaskula