czwartek, 22 maja 2014

Dietetyczna frittata z kurczakiem i brokułami

DIETETYCZNA FRITTATA Z KURCZAKIEM I BROKUŁAMI.

Składniki:
- 3 jajka
- kilka kwiatuszków brokuła
- 1/2 piersi  z kurczaka
- 3 pomidorki koktajlowe
- przyprawa typu "vegeta"

Wykonanie:
1.Pierś pokrojoną w kostkę smażymy na oliwie z oliwek.

2.Brokuła gotujemy w lekko posolonej wodzie aż do chwili gdy zmiękną.
3.Następnie w miseczce rozbijamy i mieszamy 3 jajka do uzyskania jednolitej konsystencji.

4.Masę wlewamy na rozgrzaną patelnię, po czym dodajemy usmażonego kurczaka i ugotowane brokuły.
5.Smażymy na wolnym ogniu aż jajka od spodu się zetną
6. Następnie odwracamy Naszą frittatę i smażymy z drugiej strony.
7. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi.



Smacznego!! :)

Zielone Smoothie

Składniki:
3 kiwi
2 średnie banany
2 średnie jabłka
2 łyżki jogurtu naturalnego

Wykonanie:
Pokroić w kostkę i wszystko razem zblendować!




TAADAAM!







sobota, 3 maja 2014

Odchudzone racuchy

Składniki (na ok 10 racuchów)
- szklanka mąki żytniej razowej
- szczypta soli
- 1 duże jabłko
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- ok 1,5 szklanki mleka 1,5%



Sposób przygotowania:
Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Pozostałe składniki zmiksować. Ciasto powinno mieć
konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodać jabłka i całość wymieszać łyżką.
Smażyć na teflonowej patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
Podać można je z dżemem, nutellą, śmietaną.. ;) Ja posypałam odrobiną cukru pudru
z racji tego, że do ciasta nie dawałam wgl cukru. :)
Jeden racuch baaardzo zapycha ;)

SMACZNEGO!!! :)



piątek, 2 maja 2014

Pierogi ruskie

Składniki na ciasto:
- 1,5 kg mąki pszennej
- 4 jajka
- letnia woda (ile zabierze)
- sól

Składniki na farsz:
- 1 kg twarogu białego chudego
- 1 kg ziemniaków
- 3-4 cebule
- sól, pieprz, vegeta

Wykonanie:
CIASTO: Mąkę, jajka i sól łączymy ze sobą, dodajemy letnią wodę i zagniatamy
do tej pory aż wyrobi się miękkie, gładkie ciasto.

FARSZ: Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oliwie. W misce przez praskę przeciskamy kg twarogu i kg UGOTOWANYCH ziemniaków. Dodajemy do tego naszą usmażoną wcześniej cebulkę.
Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i vegetą.




Ciasto wałkujemy bardzo cienko, po czym wycinamy kółka (szklanką), nakładamy farsz, zalepiamy i gotujemy :)

Z CZYM PODAĆ?
Ja podsmażyłam cebulkę dodając margarynę i vegetę :)

Smacznego!!!!! :)